This blog post on Oracle 11g PL/SQL contains practice questions on Handling Data in PLSQL Blocks. These Questions for Handling Data in PLSQL Blocks will help entry level Database programmers to answer most common Oracle 11g PL/SQL Interview Questions.


Here are some most common essay questions on Handling Data in PLSQL Blocks

What is an associative array?
ANS: An associative arrray is commonly referred to as a PL/SQL table or index-by table. An associative array is a variable that can handle many rows of data but only one field. The index-by table is essentially the same as a table of records except that it holds only a single column of data.

2. Discuss the meaning of the term collection.
ANS: A collection is an ordered group of elements that allows the handling of multiple values of the same data type as a single unit. Collections are similar to arrays used on other languages and may hold many rows of data but only a single field. The values in each row of the collection must be of the same type and an index allows references to individual values or rows within the collection.

3. What do most developers say about using a GOTO statement? Why?
ANS: Even though the GOTO statement exists, most developers believe this should be used very sparingly and only if no other method can be used to accomplish the task at hand. Why? The GOTO action interrupts the flow of execution, making it very difficult to understand and maintain the code. However, it is important to be aware of this statement as you may find yourself supporting existing code that includes GOTO statements.
Also Read Blog (Oracle 11g PL/SQL Basic Block Structures Completion Questions)


 

Here are some most common True or False questions on Handling Data in PLSQL Blocks

1. The INTO clause follows the SELECT clause and indicates which variables are to hold the values that are retrieved from the database.1. The INTO clause follows the SELECT clause and indicates which variables are to hold the values that are retrieved from the database.
ANS: True
2. A disadvantage of using the %TYPE attribute is that there is a slight performance hit in that the database server must look up the data type from the data dictionary.
ANS: True
3. A collection is a data type that can store multiple values of different data types as one unit.
ANS: False
4. A composite data type is a variable that can store and handle multiple values of the same data type as one unit.
ANS: False
5. A scalar variable can hold multiple values whereas a composite variable can hold only a single value.
ANS: False
6. A variable declared with a record type can hold one row of data consisting of a number of column values.
ANS: True
7. Declaring a composite variable is different from declaring a scalar variable in that you must create your own data types.
ANS: True
8. When placing data into a table of records variable, you must indicate the field that will hold the value but you need not indicate the row.
ANS: False
9. Declaring a table of records variable in a package specification allows it to persist for a user session.
ANS: True
10. Anchored data types are similar to arrays used on other languages.
ANS: False
11. It is possible to perform SQL commands on an associative array.
ANS: False
12. One major advantage of using collections as part of the physical database is being able to retrieve multiple values with a query of a single column.
ANS: True 
13. One of the main differences between a nested table and a VARRAY is that a nested table has a set size upon creation.
ANS: False
14. The syntax of the following code fragment is correct.BEGIN   If lv_rows_num = 0     GOTO insert_row;   End If;…
ANS: False
15. The GOTO statement interrupts the flow of execution of a program.
ANS: True 


Here are some most common Modified True or False questions on Handling Data in PLSQL Blocks

1. PL/SQL blocks use assignment variables to assign values to variables. _________________________1. PL/SQL blocks use assignment variables to assign values to variables. _________________________
ANS: False – statements
2. The REF attribute tells the system to look up the data type of a database column and use it for the declared variable. _________________________
ANS: False – %TYPE
3. A(n) composite data type is one that can store and handle multiple values of different data types as one unit. _________________________
ANS: True 
4. A(n) table of records can handle more than one row of data. _________________________
ANS: True 
5. A(n) index table is an ordered group of elements that allows the handling of multiple values of the same data type as a single unit. _________________________
ANS: False – collection
6. Declaring an associative array data type is quite similar to declaring a(n) table of records data type. _________________________
ANS: True 
7. The associative array attribute EXISTS returns the total number of values in the table. _________________________
ANS: False – COUNT

8. The UPDATE statement is sometimes called a jumping control because it instructs the program to “jump to” some specific area of the code. _________________________
ANS: False – GOTO


http://techhowdy.com/wp-content/uploads/2017/10/Oracle-11g-PLSQL-4.pnghttp://techhowdy.com/wp-content/uploads/2017/10/Oracle-11g-PLSQL-4-150x150.pngDemonDatabase Programmingdata in plsql blocks,handling data in plsql,handling data in plsql blocks,questions on handling dataThis blog post on Oracle 11g PL/SQL contains practice questions on Handling Data in PLSQL Blocks. These Questions for Handling Data in PLSQL Blocks will help entry level Database programmers to answer most common Oracle 11g PL/SQL Interview Questions.Here are some most common essay questions on Handling Data in PLSQL Blocks What is...Latest technology news