This blog post on Oracle 11g PL/SQL contains Questions on PLSQL Procedures. These Practice Questions on PLSQL Procedures will help entry level Database programmers to answer most common Oracle 11g PL/SQL Interview Questions.

PLSQL Procedures Essay Questions and Answers

Questions on PLSQL Procedures1. What is the difference between a function and a procedure?
ANS: Procedures and functions are quite similar in construct in that they can accept input values and return values. However, a procedure is used to accomplish one or more tasks, return none or many values, and can be used only in PL/SQL statements. On the other hand, a function contains a RETURN clause and is used to manipulate data and return a single resulting value.


2. What is the difference between a database trigger and an application trigger?
ANS: A database trigger performs tasks automatically when DML actions occur on the table with which they are associated. An application trigger, on the other hand, performs tasks automatically when a particular application event occurs, for example, when the user clicks a button on the screen.


3. What information must be provided in the header section of a PL/SQL block for each parameter?  Provide an explanation for each.
ANS: Three pieces of information for each parameter must be provided in the header: name, mode, and data type.
Name: The name should be useful to the programmer for identifying the type of data it represents and must conform to Oracle10g naming standards.
Mode: Values are passed between the application environment or user screens and program units via parameters. Note that three choices exist for the parameter mode: IN, OUT, and IN OUT.
Data type: The data type is the last required item for each parameter. An SQL data type, such as CHAR, NUMBER, or DATE, is needed. It is important to note that no size or precision information is included in the parameter data types.When a procedure is invoked, the size properties of the arguments or values that are supplied to pass into the parameters control the size and precision of the parameters. Also Read : Oracle 11g PL/SQL Basic Block Structures Questions for Interview


PLSQL Procedures TRUE or FALSE Questions and Answers

1. A PL/SQL block created and named is a named program unit or subprogram.
ANS: True
2. The reuse of code is an important contributor to programming efficiency.
ANS: True
3. The term server-side refers to code that resides on the client machine.
ANS: False
4. Stored procedures are saved in an Oracle11g application or library on the client-side.
ANS: False
5. An application trigger performs a task automatically when a DML action occurs on the table with which it is associated.
ANS: False
6. Three choices exist for parameter mode: INTO, OUT OF, and IN OUT.
ANS: False
7. The values from the application that pass into parameters are called actual parameters; the parameters in the procedure declaration are called formal parameters.
ANS: True
8. The special syntax of =>> is used to accomplish named association.
ANS: False
9. Exception handling is the process of identifying and removing errors from within program code.
ANS: False
10. A program unit that is defined within another program unit is called a subprogram.
ANS: True
11. Only the program unit in which a subprogram is declared can use that subprogram.
ANS: True
12. Exception handling refers to the logical group of DML actions that is affected by a transaction control statement.
ANS: True
13. The term pragma refers to additional instructions for the PL/SQL compiler to use during program unit compilation.
ANS: True


PLSQL Procedures Modified TRUE or FALSE Questions and Answers

1. A PL/SQL block that is created and named is known as a(n) named program unit. _________________________
ANS: True
2. The term program unit implies that we typically create blocks of code to perform specific tasks that may be needed within a number of applications. _________________________
ANS: True
3. A(n) procedure is used to accomplish one or more tasks, return none or many values, and can be used only in PL/SQL statements. _________________________
ANS: True
4. Stored procedures and functions are saved in an Oracle11g application or library on the client-side. _________________________
ANS: False – Application procedures
5. A(n) application trigger performs tasks automatically when a DML action occurs on the table with which it is associated. _________________________
ANS: False – database trigger
6. A(n) database trigger performs tasks automatically when a particular application event occurs such as when a user clicks a button on the screen. _________________________
ANS: False – application trigger
7. Program units are made flexible by using parameters, which are mechanisms to send values into and out of the program unit. _________________________
ANS: True
8. The values from an application that pass into parameters are called formal parameters. _________________________
ANS: False – actual parameters
9. The parameters in the procedure declaration of an application are called actual parameters. _________________________
ANS: False – formal parameters
10. When invoking a procedure list, the values are listed in the order in which the parameters are declared in the procedure. _________________________
ANS: True
11. In a(n) positional method, you associate a value to each parameter by name in the invoke statement. _________________________
ANS: False – named association
12. The special syntax of := is used to accomplish named association. _________________________
ANS: False – =>
13. Debugging is the process of identifying and removing errors from within program code. _________________________
ANS: True
14. The term autonomous transaction refers to additional instructions for the PL/SQL compiler to use during program unit compilation. _________________________
ANS: False – pragma
15. The EXIT command can be used to remove procedures. _________________________
ANS: False – DROP


http://techhowdy.com/wp-content/uploads/2017/10/Oracle-11g-PLSQL-8.pnghttp://techhowdy.com/wp-content/uploads/2017/10/Oracle-11g-PLSQL-8-150x150.pngDemonDatabase ProgrammingThis blog post on Oracle 11g PL/SQL contains Questions on PLSQL Procedures. These Practice Questions on PLSQL Procedures will help entry level Database programmers to answer most common Oracle 11g PL/SQL Interview Questions. PLSQL Procedures Essay Questions and Answers 1. What is the difference between a function and a procedure? ANS: Procedures and functions...Latest technology news